Lucien Cornil Student Residence / A+Architecture

first_img Projects “COPY” Save this picture!© Benoit Wehrlé+ 27Curated by María Francisca González Share Photographs:  Benoit Wehrlé Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2017 Lucien Cornil Student Residence / A+ArchitectureSave this projectSaveLucien Cornil Student Residence / A+Architecture France CopyApartments, Dorms•Marseille, France Manufacturers: Atlas Schindler, ARBONIS, ARBONIS and CHIRI, ARCADE, ART DECO, CIBETANCHE, Rondy Forestier, SFA PeintureInspection Organisation:Alpes ContrôlesSafety Coordinator:QUALICONSULTStructure Bet, Vrd + Cfo Bet, Cfa + Cvc, Acoustic:TPFIEnvironmental Bet:Celsius EnvironnementEconomist:L’EchoMoe Exe – Opc:ArtebaGeneral Contactor:Travaux du MidiDesigner Constructor Of Wood Solutions:Arbonis (Vinci)Client:Crous in Aix-Marseille AvignonProgram:Wooden construction of 200 lodgings in an eight-floor building, Cité U Lucien Cornil siteCity:MarseilleCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Benoit WehrléRecommended ProductsFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaLouvers / ShuttersLunawoodThermowood BattensMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. In Marseilles, A+Architecture has designed one of the highest wooden buildings in France for the CROUS: the Lucien Cornil hall of residence. This eight-floor student residence is the fruit of a successful environmental and construction period. Its sensitive urban approach makes this 200-room structure a functional building, comfortable and opening out towards the city.Save this picture!Master PlanConsisting of three wings, the design benefits from a very high ground floor and attics on the top two levels as well as quality shared spaces. The graduation of the building heights of the project will interact with the surrounding buildings and leave them with space to breath despite the density of the area.Save this picture!© Benoit WehrléMost of the rooms are directed towards the enclosed garden, a genuinely relaxing indoor garden, on the street side, the openings are positioned along the less noisy alley. In this constricted urban environment, the choice of wood construction (excluding vertical knots) was obvious. Reduction in disruption caused by the works, an optimised schedule, but also a commitment to the comfort of the residence are what convinced the CROUS to embark on the adventure.Save this picture!© Benoit WehrléSave this picture!© Benoit WehrléWood is found on all the ceilings and on the walls of the rooms, the latter being sound-proofed. It is also present in the corridors and communal rooms, but not on the facings where its ageing is deemed too visible. Its strong interior presence gives the impression of a warm and relaxing atmosphere with soft acoustics. The wooden shrouds, with cross-laminated assembly, give off a forest scent.Save this picture!© Benoit WehrléThe use of solid wood CLT (Cross Laminated Timber) limits energy consumption and provides an excellent carbon footprint. “The entire building has been designed to be very heat and acoustically efficient, while maintaining consistent lines and at a very competitive price”, states A+Architecture.Save this picture!© Benoit WehrléThe cladding is something else. A perforated curved panel is mixed with large aluminium shingles to mix up the lines, reduce the scale and break-down the volumes. The perforated skin passes in front of a section of wide glazed strips, transforming the building in the evening to a beacon of light in the Marseillaise nightSave this picture!© Benoit WehrléThe landscaped interior garden, mainly pointing towards the city, is given over to meetings, the large piazza connecting with the rue Saint Pierre entrance highlights the carefully preserved majestic pine treeSave this picture!First Floor PlanThe light is magnified everywhere, sometimes filtered behind the perforations of the cladding’s protective cladding sheets or behind the aluminium railings in the upper sections of the communal areas, somewhat generous for the rooms, the blanking is provided by a roller shutter which closes off the entire opening.Save this picture!© Benoit WehrléIn a dense area, the location and choice of space occupied have enabled the communal areas, the circulation areas and the views to provide a functional building that opens up onto the city.Save this picture!© Benoit WehrléThe wooden structure combined with a sensitive and functional architecture provides a solution very much of its time; innovative and in-tune with the environment.Project gallerySee allShow lessEmiliano RJ / Studio Arthur Casas + Oppenheim ArchitectureSelected ProjectsHouse in a Garden / RS SparchSelected ProjectsProject locationAddress:Marseille, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889353/lucien-cornil-student-residence-a-plus-architecture Clipboard “COPY”center_img Area:  12000 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Architects: A+Architecture Area Area of this architecture project Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889353/lucien-cornil-student-residence-a-plus-architecture Clipboard Apartments Lucien Cornil Student Residence / A+Architecture Year:  CopyAbout this officeA+ArchitectureOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsEducational ArchitectureOther facilitiesDormsMarseilleFrancePublished on February 21, 2018Cite: “Lucien Cornil Student Residence / A+Architecture” 21 Feb 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StoneShowerhansgroheShowers – Croma SelectDoorsRaynorGarage Door – Advantage SeriesConcreteSika3D Concrete PrintingSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Bre-ClassSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeWindowsswissFineLineSliding Windows in Villa LakesideSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsGlassDip-TechDigital Ceramic Printing in Roofs & CanopiesSound BoothsFrameryMeeting Pod – Framery Q – Flip n’ FoldWall / Ceiling LightsAsaf WeinbroomLighting – Linestra 110 BrassMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?法国科尔尼学生公寓,八层纯木结构打造宜人居所 / A+Architecture是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more